Pensioen in Zicht

Hieronder vindt u onze blogs over Pensioen in Zicht.
Deze staan in aflopende datumvolgorde gesorteerd.
Lees ook onze blogs over Medezeggenschap en Vitaliteit.
Wanneer ga jij met pensioen? Een veel gehoorde vraag onder oudere werknemers. Een groot deel van ons leven zijn we bezig met onze professionele carrière. Als dit ineens wegvalt, dan verandert je dagelijkse structuur drastisch en dienen we ons leven opnieuw in te vullen. 
Door de toegenomen autonomie en eigen verantwoordelijkheid gaan mensen zelf kritisch overwegen wanneer zij met pensioen gaan. Het voeren van regie over het eigen leven en het gevoel van betekenis te kunnen zijn voor de omgeving zijn belangrijke voorwaarden voor een positief welbevinden na de pensionering.

“Nu gaan we genieten” is de meest gehoorde opmerking die ik hoor in de ‘Pensioen in Zicht’ cursussen, die ik begeleid. Alsof je daarvoor niet hebt genoten? En slaat genieten niet om in verveling als je daar al je tijd mee vult? Vult het ‘Zwitserlevengevoel’ al jouw wensen of is er meer? Sommigen hebben daarentegen ook het gevoel buitenspel te komen staan, niet meer van nu voor de maatschappij. Wat wil jij doen na je pensioen?