Pensioen in Zicht

Hieronder vindt u onze blogs over Pensioen in Zicht.

2018-11 Levensverlengend bezig zijn!!
Onlangs heeft onze oudste gastdocent van de cursus ‘Pensioen in Zicht/ een nieuwe Toekomst’ afscheid genomen. Op de respectabele leeftijd van bijna 80 jaar. Een man met een passie! Voor mij een moment om bij stil te staan.

2018-09 'Goed uitwerken’ is ook goed werkgeverschap
Prijzen te over voor de beste dit, voor beste dat en ook voor de beste werkgever. Maar bent u dat ook in de laatste werkperiode van uw medewerkers? Voor de medewerkers die soms na jaren ‘trouwe dienst’ de organisatie gaan verlaten? Of is uw aandacht vooral gericht op de komende en jongere medewerkers, omdat dat uw werkend kapitaal is? Heel vaak is het nog zo dat het gros van de werkgevers voor het laatste antwoord kiest.
Wanneer ga jij met pensioen? Een veel gehoorde vraag onder oudere werknemers. Een groot deel van ons leven zijn we bezig met onze professionele carrière. Als dit ineens wegvalt, dan verandert je dagelijkse structuur drastisch en dienen we ons leven opnieuw in te vullen. 
Door de toegenomen autonomie en eigen verantwoordelijkheid gaan mensen zelf kritisch overwegen wanneer zij met pensioen gaan. Het voeren van regie over het eigen leven en het gevoel van betekenis te kunnen zijn voor de omgeving zijn belangrijke voorwaarden voor een positief welbevinden na de pensionering.

“Nu gaan we genieten” is de meest gehoorde opmerking die ik hoor in de ‘Pensioen in Zicht’ cursussen, die ik begeleid. Alsof je daarvoor niet hebt genoten? En slaat genieten niet om in verveling als je daar al je tijd mee vult? Vult het ‘Zwitserlevengevoel’ al jouw wensen of is er meer? Sommigen hebben daarentegen ook het gevoel buitenspel te komen staan, niet meer van nu voor de maatschappij. Wat wil jij doen na je pensioen? 


Lees ook onze blogs over Medezeggenschap en Vitaliteit.